"Rozbil jsem mu hlavu šutrem a od té doby se tak nějak známe" (VENCA DG)

C34

19. dubna 2011 v 11:11 | TlusŤjoch |  Cedullky

.
Technická data:
.
Foto: TlusŤjochůff archiff, kdesi v sadech moravských, nedatováno, zkontrastněno.
Princ: Se zlatou renetou na čele.
Trpaslík: Viz pidimuž.
.
.
Z TlusŤjochova kalendária:
.
.
Stopové světlo ve skleničce tokajského, Morava, duben 2011, výřez.
Jiskra: Neplést s Janem z Brandýsa.
.
.
Bonus předvelikonoční:
.
.
(Z Tlusťjochovy sbírky starých pohlednic)
.
.
Plénootázky a plénúkoly:
.
1) Jaký druh jablka máte nejraději? Napište recept na jablečné pyré.
2) Jak se dnes jmenuje ministerstvo bájesloví?
.
.
Bonusy a lákadla:
.
P.T. Obci čtenářské nabízeno k spanilomyslnému rozhodnutí jest: A) Vyhlížení plavčíka či B) Ztráty a nálezy.
Dekret tříhlasný získává pro tento článek získává Naďa http://denikceskebabicky.wordpress.com/
.
Nominace na ocenění "Mignon" lze stále psáti do komentářů.
.
Pro Fredyho:
.
"Nejlepší kalvados má staříček Šópálek z Jadrnej Lhoty," prohlásil v hostinci u Váhy silák Rychetník.
.
(Z TlusŤjochovy sbírky starých pohlednic)
.
.
Dodatečné otázky a úkoly:
.
A) Jmenujte značku pomády na vlasy, kterou jsou kadeře seladonovy napatlány.
B) Jak se odborně nazývá va strečingu protahovací cvik, který děva předvádí?
.
 

4 lidé ohodnotili tento článek.

Komentáře

1 uajiii uajiii | Web | 19. dubna 2011 v 11:28 | Reagovat

Nejraději mám jablko z naší staré prastaré jabloně. Pyré dělávám s vanilkovým cukrem a skořicí- následně nechám zmrazit. V létě velice osvěží.
Hlasuji pro plavčíka a Mignon bych ocenil dnešní Karlíkovu Tubecat speciál, díl 36.

2 Sikar Sikar | Web | 19. dubna 2011 v 11:29 | Reagovat

jablko mi připomíná hospodská jablka, která loupíme v jedné místní hospůdce ke konci léta.

mávání jiskrou jsem nedávno vyfotil nedaleko od toho místa

trpajzlík na zajíci zcela jasně roztrušuje miny maskované za vejce. podle mě patří k ozbrojeným silám Ostřetína

1) rudé chrumkavé. pyré dělám tak, že do jablek zprudka skočím.
2) podle politické situace to je jakékoliv mnisterstvo. každou chvilku si něco vybájí.

hlasuji pro B a na Mignon navrhuji mistra Myše Ingera, který však nemá blog.

3 Sikar Sikar | Web | 19. dubna 2011 v 11:29 | Reagovat

[1]: OMYL! Tubecat 36 je od Bilba!

4 helena-b helena-b | Web | 19. dubna 2011 v 12:20 | Reagovat

Dneska je to tu krásně barevné!! :-)
1/U mne nezáleží na druhu, pokud je jablíčko krásně zdravé, neodolám. :-)
Jablíčko,oloupeme, zbavíme jadřince, nakrájíme nebo nastrouháme a vaříme a vaříme, až je z toho kaše, potom ochutíme cukrem, popř. jinými ingrediencemi a máme pyré, samozřejmě jablečné! :-D
2/Ministerstvo třesků-plesků. :-?
Hlasuji pro B. :-)

5 Cirrat Cirrat | Web | 19. dubna 2011 v 12:39 | Reagovat

Ministerstev bájesloví je teď až příliš mnoho - myslím, že by bylo jednodušší mu říkat hromadně zákonodárný sbor.

Jablka miluju čistecké lahůdkové. Bohužel, je to jedna z tzv. "starých" odrůd, které se teď pěstují maximálně u pár nadšenců na zahrádkách, a jelikož děda s babičkou zahradu před lety prodali, už nemám k čisteckým lahůdkovým přístup. Byla světle zelená s červenou tvářičkou, měla tenkou slupku a sladkou dužinu, křupavou a plnou šťávy...

Recept na jablečné pyré jak ho dělám já, je jednoduchý. Tři jablka oloupat, vykrojit jadřince a nakrájet na kostičky. Vařit ve vodě s kouskem (opraného) citronu, tyčinkou skořice, hvězdičkou badyánu, dvěma hřebíčky a třema kuličkama nového koření. Ve chvíli, kdy se jablka začnou rozpadat, máme hotovo. Dle chuti přidáme cukr a pro fajnšmekry i trochu mletého koriandru.

No, a teď mám na něj chuť...

6 signoraa signoraa | Web | 19. dubna 2011 v 12:45 | Reagovat

1) Milovala jsem jablka Jonatán, která už bohužel nejsou. Nepohrdnu prvními jablky, kterým se říká letňáky, odborně je to snad Letní skleněné (nejsem si tím jistá).
Pyré - oloupaná jablka, rozkrájená na malé kousky podliji vodou a dusím pod pokličkou, přidám potom lehce cukr, citron.
2) Ministerstva bez rozdílu všechna - oni si to mezi sebou předávají jako štafetový kolík. Ve finále nám bájí všichni.

Hlasují pro B Ztráty a nálezy.

Musím pochválit obě fotky, jsou nádherné. :-)

7 Naďa Naďa | Web | 19. dubna 2011 v 12:50 | Reagovat

1) Rajské. Pyré: Rozemeleme jablka, přidáme skořici, cukr, hodíme na rozpuštěné máslo, krátce podusíme a ve finále zalejeme rumem. Zdobíme šlehačkou a vanilkovou zmrzlinou.
2) Ministerstvo vnitra.
Uděluji pro plofku 2 hlasy a pro vyhlížení plavčíka hlas 1. Děkuji za důvěru ve mě vloženou a svěření trojhlasu. :-)

8 Jarka Jarka | Web | 19. dubna 2011 v 13:05 | Reagovat

Parádní předvelikonoční bonus! Ten trpajzlík nemá chybu. :D
- Jablíčka mám ráda třeba ta, jak se jmenují Jonagold, pyré nevařím, takže s receptíkem, neposloužím.
Bonus volím ze ztrát a nálezů.

9 Cirrat Cirrat | Web | 19. dubna 2011 v 13:58 | Reagovat

No jo, bonus. Já bych vyhlížela plavčíka! Už ať je dost teplo a můžem se jít ráchat...

10 alma-nacida alma-nacida | Web | 19. dubna 2011 v 14:23 | Reagovat

Nejlepší jabka jsou ty kyselý pláňata u cesty, když se ztratím, před hodinou mi došlo pití a slunce pere, ačkoli je už září, a cesta se mi protáhla blouděním o 14km. ;-)
Pyré? Strouhej, strouhej, strouhej!!

11 š š | Web | 19. dubna 2011 v 15:35 | Reagovat

1) červená, tvrdá, plná šťávy, sladká!
pyré nedělám, ale jablíčka peču v pícce na jablka - společně se skořicí, medem a rozinkami - vznikne výborná náplň štrůdlu :)

2) dnes již je to vláda...

B)

12 Jago Jago | 19. dubna 2011 v 18:51 | Reagovat

Malvice je k nakousnutí, calvados k usrknutí. Jablečné pyré nevyrábím, jablka raději chroustám, dokud mi nějaké ty zuby zbývají.
Koukám, že druhý zajíc zleva dusá po jiném zajíci. Proč asi?
Ministerstvo bájesloví by mohlo být dnešní MŠMT. Školy mají báje v osnovách.
Plavčík má můj hlas.

13 Hanka Hanka | Web | 19. dubna 2011 v 19:41 | Reagovat

1) Mám ráda sladkokyselá šťavnatá jablka.
Pyré dělám tak, že jablka okrájím, zbavím jádřinců, nakrájím na osminky, prosypu krystalovým cukrem, přidám kousek skořicové kůry a pár hřebíčků a zvolna dusím v hrnci pod pokličkou.
2) Jakkoliv, všechna produkují báje. ???  ;-)
Hlasuji pro B.

14 Le fille Ash Le fille Ash | E-mail | Web | 19. dubna 2011 v 20:01 | Reagovat

1/ Jablka moc nemusím... a když, tak jedině v jablečném kompotu!

2/ Jak? No, přeci MiniBáj...

15 Janah Janah | Web | 19. dubna 2011 v 20:03 | Reagovat

Mám ráda taková ta "průhledná" letní jablka.

Pyré dělám stejně jako Hanka, jen používám cukr přírodní nebo třtinový, občas taky med. :-P

Máme tu teplo, tak prosím plovárnu. :-)

16 Čerf Čerf | Web | 19. dubna 2011 v 20:43 | Reagovat

Moc pěkně světlo stopuješ. Já dávám přednost chodským renetám, ani nevím, jestli ta odrůda dnes ještě někde existuje.

17 Bezejmenná* Bezejmenná* | Web | 19. dubna 2011 v 21:16 | Reagovat

Báseň o Sněhurce pobavila :).
Já nejradši "golden apples", takové ty velké zelené z tesca :D.

18 Malé Chlupaté Stvoření z Alfa Centauri Malé Chlupaté Stvoření z Alfa Centauri | Web | 19. dubna 2011 v 22:45 | Reagovat

Logařiťmi a do Klubu pana Kalašnikova nadšené, pečlivé medailoneřství jsou na vinně tomu, že UWOdoktorát druhý stihnu až zítra. Snad se příliš nehněváš - ani bůžci tvých šamanů :) Budu velice (přepečlivě) spěchat a snažit se, promiň(te, ó Bohové!)!

19 Shariony Shariony | Web | 19. dubna 2011 v 23:16 | Reagovat

Jejich název nevím, ale bývají veliké, červené, uvnitř žluté a moc šťavnaté. Pyré dělám taky jako Hanka, ale minulý týden jsem zrovna dostala jablečné pyré se zázvorem...prý proti horečce..chutnalo to jak nějaká zubní pasta.

Na mignon navrhuju Ivu http://iva221.blog.cz/1104/velikonocni-vajicka-jeste-jednou.

20 Fredy  Kruger Fredy Kruger | 20. dubna 2011 v 0:36 | Reagovat

" Víte, co bylo za radost
píti výborný kalvados
staříčka Šópálka z Jadrnej Lhoty ?
...ten muž si  pokaždé vyzul  boty,
když v kádi šlapal jablka " !

...ticho je... nikdo nemuká
ve ztichlém hostinci ,,U Váhy,, -
dál silák Rychetník vypráví : ....
" Já sám jsem při tom někdy byl " ..

" To ani nohy si neumyl " ?
zeptal se znechucen starý  Szpaakk"

" Nikdy " ! dí silák    " Potom však
dědek musel být pěkné prase " !

" Nech mluvit siláka ! nepruď zase " !

" Šlapával většinou v neděli,
... nohy mu silně smrděly,
když vykvasil,vypálil řeknu... pak
kořalka měla zvláštní šmak " !
hovoří s nadšením Rychetník :

" půllitr prodával za pětník  !
Požitek z pití byl netušený " !

....V hostinci ,,U Váhy ,, rozrušeni !
Všichni polykaj  naprázdno !

" Nějak to tady uvázlo !
Půllitry na stolech,  ať hnou se z místa "!
Hostinský  Chlisztt ( vulgo Alpinista )
komusi vrací na stovku
.... tajně si přihnul  Francovku,
( jíž pokradmu vytáhl ze šosu )
laje číšníku  Rokossu
( i výčepního tu prohání )
.... za hlasitého krkání
pak hněvivě odvrhl nudli z nosu !
... melancholicky sní  o calvadosu....

21 fossilrose fossilrose | 20. dubna 2011 v 7:08 | Reagovat

Jablka v županu ? Divný název, ale taky možnost. Potom kalvádos - tekutá radost. Jablka se rozemelou, přidá se cukr a nechá se bejt - proces kvašení končí vypálením. Co se týká druhu jablek vzpomínám jen některé: Rubín, Jonatan, James-grive, "žňovka", "jadernička", Sparťan.

22 Lucerna Lucerna | Web | 20. dubna 2011 v 11:12 | Reagovat

nektarinky mam naozaj asi najradsej.. hold som na slatke :-D ee z receptom neposluzim :D
hlasujeeem zaa Ztráty a nálezy :-D

23 Ozzro Ozzro | Web | 20. dubna 2011 v 20:00 | Reagovat

1) Já to moc neřeším. Mám rád všecka japlka. Pyré nedělám, ale dělám rozvárku. Tj.: japlka nakrájíme na kostičky (neloupeme vy joudové), dáme do kastrólu s vodou a zapneme plyn, čímž se to začne vařiti. Předtím přidáme trošku skořice, pár kousku hřebíčku, dva badyány a cukr dle libosti. Vaříme tak dlouho, dokud to není tak akorát měkké. Poté odstavíme, dáme do sklenic a jíme do prasknutí. Je jasný, že nejdřív to necháme zchladnout.

2) Je převlečeno v masku sešívačky na L. K. B.

24 Malé Chlupaté Stvoření z Alfa Centauri Malé Chlupaté Stvoření z Alfa Centauri | Web | 20. dubna 2011 v 20:06 | Reagovat

Pustilo jsem se s UWOlogickým zápalem do UWLica, a předem se omlouvám, zda-li vadí, že jsem jej zdomácnělo (po Alfsku) na UWLíka. Tady je onen doktorát:

http://nd04.jxs.cz/003/905/336ac81c2e_75420265_u.png?1303322533

Důležité je podotknout, že s ohledem na začátečníky a mistry musí mít UWLík zavázaná ústa (i přes striktní svobodu při pozorování UW) - a mnohdy si to sám přeje. Neboť jeho mručení a dušené nadšení vyvolá vždy povyk a žáci se tak učí dobře nacházet dle zvukových vjemů nová UWa.
Takový UWLík má pak speciální schopnost zaznamenávat moment mávavosti křídel - a to zejména andělských/pro ateisty netopýřích(a stejně tak Batmanských). Snad je to dostatečné čmárování! :-)

25 Lytchi Lytchi | Web | 20. dubna 2011 v 20:12 | Reagovat

Recept nemám, ale nechala bych si líbit nějaký na opilé pyré...no, né, když může být opilý banán či broskev, tak proč by i jablko, co nepadá daleko od stromůůůů...

26 Christina Christina | Web | 21. dubna 2011 v 8:54 | Reagovat

Tak nevím jestli je ten zajíček tak velký že na něm může být i člověk (koneckonců je to kouzelný velikonoční zajíček) a nebo je ten trpaslík tak maličký že může jet na zajícovi...

27 poetiza poetiza | Web | 21. dubna 2011 v 17:53 | Reagovat

Škaredé jablíčko.

28 TlusŤjoch TlusŤjoch | Web | 21. dubna 2011 v 18:30 | Reagovat

========== hlasování ukončeno ==========

29 Vysmátá Vysmátá | Web | 21. dubna 2011 v 18:51 | Reagovat

TlusŤjochu, vzhledem ke křečím v mé bránici nejsem schopna vyjádřit se více k tématům :D

30 Naďa Naďa | Web | 21. dubna 2011 v 19:29 | Reagovat

A) Jmenuju: Vazelína. Seladonovy vlasy jsou jí zcela určitě vyztuženy, z obrázku to jest patrno.
B) Cvik, který Mánička Doubková, dcera nadlesního Františka Doubka předvádí Alojzovi Trněnému se nazývá češeme třešně.

31 Jarka Jarka | Web | 21. dubna 2011 v 20:22 | Reagovat

- Jejda tak ty vlasové pomády vůbec neznám, nebyla nějaká pomáda Brilantýna?! ???  :D
- Protahovací cvik se nazívá - Líná Bára. :-P

32 Sikar Sikar | Web | 21. dubna 2011 v 20:59 | Reagovat

A) husí sádlo
B) natáhelung

33 Jago Jago | 21. dubna 2011 v 21:09 | Reagovat

1) Haarfestigungsparfümfett.

2) Vilná Vilma.

34 jedno R jedno R | 22. dubna 2011 v 0:37 | Reagovat

A Kolomaz
B Kok-týzink

35 jedno R jedno R | 22. dubna 2011 v 0:41 | Reagovat

[31]: Avšak ona nezívá!

36 š š | Web | 22. dubna 2011 v 9:26 | Reagovat

čtu dobře: tady ti posílám krásnou divu, ta by byla do post. ? :)

A)vypadá to na vazelínu...
B) protáhnutí celého těla úklonem hlavy

37 pavel pavel | Web | 22. dubna 2011 v 9:49 | Reagovat

Mám rád nemoučná a kyselejší, ty víc osvěží.
Ten zajíc je opravdu zajíc, tehdy tomu lidé ještě víc rozuměli a nepletli si je s králíky. :-D

38 helena-b helena-b | Web | 22. dubna 2011 v 13:10 | Reagovat

1/Dnes se tomu říká pomáda, kdysi se říkalo brilantýna, ale se značkou to bude horší... :-(
2/Copak nevidíte, že nejde o strečing, ale děva naznačuje : "Vzdávám se ti miláčku"! :-?

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama