"Rozbil jsem mu hlavu šutrem a od té doby se tak nějak známe" (VENCA DG)

E73

16. prosince 2013 v 16:16 | TlusŤjoch |  Elegie čili kocůrovy žalozpěvy
.
.
.
Technická data:
.
Foto: Odrazoffka na zamrzající kaluži, Praha-Lhotka, prosinec 2013, zasaturováno.
Atrament: Ing. Oust.
Atramentum: Lat., černá barva, inkoust, v alchymistickém nářečí zhusta tolik jako kámen mudrců (Velký lidový slovník naučný; Karel. L. Kukla; Praha 1907).
Edil: Jeden z dvoch mestských úradníkov v ant. Ríme dozerujúci na ceny, hry, zásobovanie (lat. his.) /z http://slovnik-cizich-slov.abz.cz/web.php/hledat?typ_hledani=prefix&cizi_slovo=edil/
Kapr na modro: Lze nahraditi kaprem na černo.
Kapr na modro či na černo:
.
(Z Domácí kuchřky Matildy Špilarové)
.
(Z Ryby a jejich úprava - Vodňany 1930).
.
.
.
Další zpráva o snail mail:
.
.
Foto: Praha - Lhotka, podzim 2013.
.
.
.
TlusŤjochovy kurzy uwologické:
.
.
Foto: Praha - Lhotka, prosinec 2013.
Jeřáb:
.
(Košťál: Rostlinstvo v podání prostonárodním).
.
.
.
Zpráva pro abonenty TlusŤjochových pixliček:
.
NESTÍHÁM.
.
.
.
Plénootázky a plénoúkoly:
.
1) Co je to oskeruše?
2) Co budou mít edilové letos? A co Cyberštamgast? A co vy?
3) Vyrobte klínek do žlabu. Komu jej věnujete?
.
.
.
Bonusy a lákačky:
.
P.T. ctihodná obec čtenářská nechť ve svých komentářích plných moudrosti rozhodnouti ráčí, zda vyjeven má býti A) Mistr kuchař z minula či B) Jihlavští horníci.
TlusŤjochůff dekret trojhlasný pro tento článek udělen jest Oby.
.
.
.
Pro Fredyho:
.
"Když kapr, tak jedině naháč!" Promlouval v hostinci U Váhy starý myslivec Jech ku kuchařce Okrouhlé-Jírů.
.
.
.
.
.
Dodatečné otázky a úkoly:
.
A) Proč žena lomí rukama?
B) Popište odborně úchop vařečky na obrázku.
C) Pro Francouzštináře - přeložte.
.
 

3 lidé ohodnotili tento článek.

Komentáře

1 Micc ^^ Micc ^^ | E-mail | Web | 16. prosince 2013 v 16:49 | Reagovat

Tento článok mi bol akosi nesympatický...

2 VendyW VendyW | E-mail | Web | 16. prosince 2013 v 16:57 | Reagovat

1) Jeřáb oskeruše - ovocný strom z rodu jeřabin. Dorůstá výšky až dvacet metrů a jeho plody jsou velikosti malých jablek. Velmi oblíbený na vsi, dnes už je vidět velice málo. Plody obsahují dosti vitamínu C....
2)do žlabu mám vysoko, tak žádný klínek dělat nebudu, a nebudu....až budu mít do žlabu lepší přístup.
3) Edilové jsou debilové bez B?

3 Čerf Čerf | E-mail | Web | 16. prosince 2013 v 17:50 | Reagovat

Před dimiánem dávám přednost trimiánu v naději, že édilové zkompletují tetrumvirát.

4 jednorožec jednorožec | 16. prosince 2013 v 18:12 | Reagovat

O oskeruši jsem si příjemně zagůgloval. Chtěl bych ji mít u baráku. Podobně též mišpuli (mespilus), další málo známé ovoce. Ovšem chtělo by to lepší klima než kůl Albion.

5 quick quick | 16. prosince 2013 v 23:10 | Reagovat

1.Objasnila Vendy výše. Také jsem si příjemně zagůglovala /jednorožec ve své laskavosti promine opisování/, přivedlo mě až sem:

http://www.youtube.com/watch?v=gSTx0Be--wY

a zaškrtla další místo, kam bych se chtěla podívat.
2.Edilové budou mít rybu na zelenině, jelikož znárodněný atrament je pořád  /podpultové/zboží  a oni si svůj úřad vydržují sami. Ze stejného důvodu museli provést i autoškrty jakýchkoliv dalších bujarých oslav.
Hlas veršům /kaňky si to pěkně pokaňkaly/ a A.

6 Fredy Kruger Fredy Kruger | 16. prosince 2013 v 23:49 | Reagovat

" Když kapr, tak naháč  jedině !!"

" Cože ??"   řve kuchařka z kuchyně ...
" Nemám čas ... v samém jsem spěchu,
n e s l y š í m ! ... pojďte blíž  Jechu !
Strašný řev tu, v krčmě  ,,U Váhy,,  !!"

" Již jdu ! ... vždyť křičí tu  jakkrávy ....
přeřvat je, nemám  už sílu !!"

... dí Jech  ku  Okrouhlé - Jírů

" Co jste chtěl ? ... říkal jste  lahwáč ??"

" Když kapr, tak jedině  naháč !
... říkám, jím jedině  naháče !! "

" Může být chycený  na háček ??"
( křičí kuchařka z kuchyně ) :
" Několik peču jich  na kmíně ! "
( kuchařka k Jechovi nahne se )

" Dobrá ! ... ať číšník ho přinese !"

... Již pingl jej nese  v podnosu ...
Ta vůně !! ... všem padla  do nosu !

" Naháče žeru !!  jak voní mi vstřícně !!"

Všichni se dívají nevěřícně :
" Vůbec - li toto  já pochopím ??
kapr jest úplně bez šupin !!"
( dí Bíža )  : jsem z toho na huntě !!"

" Dobrá ...  už na mě nečumte !
nechte mne najíst ! ... nu ?  páni ? "

Již slyšet je Jechovo mlaskání !!
... Dojedl ...  " Díky ! "  řve

.." Za málo !"

" Dnes vůbec  nic v krčmě nic nestalo ?
Jak přátelská, - swatá  tu pohoda " ...
( hovoří  farář  Yann  Yahodda )
" Hostinský !  přistupte  blíže ...
... žehnám váš hostinec  křížem !

Též kapra  dal bych si !"

" K pivu ?

" Ne !  k vínku !
... jednu porci též  kostelníku !"

"Však pozor !"  řve  kostelník  Dukka
za oknem viděna ruka !
... jen krátce se za oknem mihla, -
do okna vletěla cihla !!

Všichni řvou : " K sakru !  toť nadělení !"
I farář klel :  " Kurwy ty zatracený " ...

7 mengano mengano | E-mail | Web | 17. prosince 2013 v 8:51 | Reagovat

Vendy zazářila a objasnila.

Edilové se budou držet tradice, CS se podrží svého oblíbeného stolu a já se ještě rozmyslím. Hlavně nic neuspěchat.

Vlastním několik žlabů (ó, my se máme), tak se pokusím zjistit, kam klínek do žlabu vrazit.

Listy z Prahy - vidím mrtvou husu. To je na pováženou.

Prosím si A.

8 King Rucola King Rucola | E-mail | Web | 17. prosince 2013 v 9:26 | Reagovat

1) okrem stromu (vid Vendy), ktory ma hodil o zem(!) je to princezna dcera krala Oskerov (vid http://digilib.phil.muni.cz/bitstream/handle/11222.digilib/114074/N_GraecoLatina_03-1998-1_6.pdf
2) statni uradnici nedostanu v ramci znizenia nakladov nic lebo "i slovem bozim jest clovek ziv!". CS si musi na moje pivo pockat, lebo este len kysne (Gärung), takze ma len to obvykle a parek. My pstruhy na mandlach, ako sa stalo k mojej lutosti zvykom storocnym. (Musim ich sam pripravovat...)
3) neviem co je je "klinek", mam len taky maly, tak ho vrazim do kolinek. Az budem mat splin (spleen) tak tam vrazim klin. (Keile, po nem., pozn.prekl., tiez Zwickel, podla toho "Zwickel aufspielen" priblizne "mancovat sa", po slov., pozn, prekl.)
To by snad vyzadovalo A - kvoli tym pstruhom...

9 King Rucola King Rucola | E-mail | Web | 17. prosince 2013 v 9:27 | Reagovat

[7]: Mozno mas hlad?

10 Jarka Jarka | Web | 17. prosince 2013 v 9:57 | Reagovat

- Je to ovoce, jak vyčerpávajícím způsobem zodpověděla VandyW.
- Edilové, Cyberštamgast i my, budeme mít to, co každým rokem, tradice a zvyk, je železná košile.
- No, nikomu. Jsem levá a klínek nevyrobím.
Co třebas A)Mistr kuchař.

11 mengano mengano | E-mail | Web | 17. prosince 2013 v 10:56 | Reagovat

[9]: Že bych z hladu viděla mrtvé, natažené husy? Nu což, všechno je možné ;-)

12 TlusŤjoch TlusŤjoch | Web | 17. prosince 2013 v 20:48 | Reagovat

[11]: A vidíš-li současně na prvním obrázku hlavu spajdrmena, pak ses opravdu měla najíst (např. žabí stehýnka viz http://tlustjoch.blog.cz/1208/s19).

13 Oby Oby | 17. prosince 2013 v 20:55 | Reagovat

Jsem všemi třemi pro A) Kuchaře, ať teď chvíli klohní zase někdo jinej! :-)

1) Oskeruše byly zodpovězeny a snězeny.
2) Edily neznám, cyberštamgasty neznám, sebe neznám...
3) Až vyrobím klínek do žlabu, věnuji jej TlusŤjochovi. Ale napřed musím vypěstovat jeřáb na vrbě. 8-)

Asi jsem přišla pozdě. Po huse už zbyla jenom jamka - někdo ji sebral a odnesl. :-|

Zpráva pro TlusŤjocha: Pečeme, smejčíme, léčíme, cvičíme, topíme, věšíme, půlíme, čtvrtíme, počítáme - NESTÍHÁME! Na piksličky a deklíčky se těšíme po Novém roku. :-)

14 helena-b helena-b | Web | 17. prosince 2013 v 23:17 | Reagovat

1/Oskeruše byla objasněna nebo objasněny. Je z nich prý výborná kořalka a tam, kde se pěstují mají i své muzeum. :-)
2/Opět kapra namodro, CŠ smaženého, já smaženého.
3/Nejdřív musím najít vrbu, pak jeřáb a pak nářadí, myslím, že je to práce pro chlapa.Pokud by se mi klínek podařil, musím najít někoho, kdo vlastní žlab nebo koryto?  Ještě se rozmyslím.

Volím A. :-)

15 Vendy Vendy | Web | 18. prosince 2013 v 10:58 | Reagovat

Atrament jde znárodnit? Inu, v básni jde asi všechno... :-D
Krásné fotky, listy z Prahy mě zaujaly, a kapra na modro ani na černo jsem nikdy nezkoušela. Co mě překvapilo, že ke kapru se dává jako příloha knedlík, jedno jestli maštěný nebo nemaštěný. Kapra s knedlíkem si vůbec nedovedu představit... :-)
Ale zase, je s omáčkou. A k omáčce se vážně hodí knedlík.
Tuhle podobnou omáčku jsem viděla i k uzenému masu. Ale nikdy jsem ji nevařila, ani neochutnala.
Jako bonus bych prosila Jihlavské horníky, mám dojem, že už byli jednou navrženi a zavrženi. Aby měli taky šanci. ;-)  :-D

16 Hanka Hanka | E-mail | Web | 18. prosince 2013 v 22:56 | Reagovat

Ta první fotka je hodně zajímavá.
Co je oskeruše, jsem kupodivu věděla i bez gůglování. Občas se mi v hlavě nějaká informace udrží. ;-)
Kapra na černo dělávala kdysi dávno moje babička. Když si na to vzpomenu, je mi nanic ještě teď! 8-O

17 quick quick | 19. prosince 2013 v 10:56 | Reagovat

[16]: Proč? Byl černý málo nebo moc? ;-)

18 mengano mengano | E-mail | Web | 19. prosince 2013 v 15:05 | Reagovat

[17]: Nevím, jestli je černý málo nebo moc, každopádně je hodně divný ;-) Zlatý kapřík ve strouhance.

19 TlusŤjoch TlusŤjoch | Web | 19. prosince 2013 v 18:28 | Reagovat

===== Hlasování ukončeno =====

20 Hanka Hanka | E-mail | Web | 19. prosince 2013 v 18:40 | Reagovat

[17]: Na barvě mi ani tak nesešlo, ale chuťově to byl děs! :-! Každému prostě chutná něco jiného. ;-) Já nedám dopustit na kapří řízky. :-P  :-D

21 Naďa D Naďa D | 19. prosince 2013 v 19:03 | Reagovat

A) Kdo by nelomil, kdyby druhý, myš z hrnce nelovil?
B) Úchop vařečky je přesně podle pokynů mistra kuchařského, Vitališe Bajoneta, který vytvořil učebnici, Jak správně uchopit náčiní vařivé
C) Hmmmm, nepřeložím...

22 jednorožec jednorožec | 19. prosince 2013 v 19:46 | Reagovat

A) Žena poprvé po tom, co ji venku zastihla dešťová přeháňka, patří na zbytky svého drahého účesu - buďto v zrcadle na protější stěně, nebo ve vyleštěné pánvi.
B) Dvojitý skoro polo-nelson.
C) Je ne suis pas francouzštinář

23 quick quick | 19. prosince 2013 v 20:42 | Reagovat

A. Lomí rukama, protože tento druh zavářky do polévky se pouze lehce dvě a půl vteřiny prohřívá, jinak dojde k znehodnocení pokrmu.
B. Nestandardní, bude diskvalifikován.
C. Odesláno k přeložení studentům gymnázia, kteří si právě procvičují francouzská slovíčka na zítřek./Pokud někdo ze zdejších komentujících nebude samozřejmě rychlejší/.

24 King Rucola King Rucola | E-mail | Web | 20. prosince 2013 v 3:04 | Reagovat

A) Majster (maître) kucharsky jej svojvolne ukradol jej oblubenen domace zvieratko a zamerne pouzil ako pikantne korenie.
(Pritom dama je vegetarianka!)
B) Po absolvovani vyuky spevu a postgradualneho drigentskeho kurzu skoncil ako mnohi absolventi operneho studia pri sporaku a varesku drzi presne podla nastudovanych pravidiel "du bon ton"! Vid odstavajuci malicek!
C) Polievku (bujon) treba (man sollte) trochu okorenit. Pre sefov (majstrov) kuchyne je to vzdy dost dobre (vhodne).

"Toz stakra, tak nejak!", povedali strycanek a vyberuc z huby fajfku odpluli si do pekaca. "Bon appetit!", dodal po slovacky.

25 Vendy Vendy | Web | 20. prosince 2013 v 10:10 | Reagovat

Úchop neúchop, mně připadá, že na té vařečce vytáhl místo kapra naháče napůl uvařenou myš! O_O  :-D
Jináč, úchop vařečky je velmi noblesní a hovoří o kuchařových dřívějších ambicích. :-)

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama